Verzorging van uw alpaca

Nagels knippen

Nagels groeien constant en op de harde rotsachtige grond in de bergen van Peru, Chili en Bolivia slijten ze van nature. Bij ons worden alpaca's over het algemeen op zachte en soms natte grond gehouden, waardoor hun nagels de neiging hebben om langer en sneller te groeien.

Eigenlijk praat je bij alpaca's niet zozeer over hoeven maar meer over tenen. Als je de poot van een alpaca van onderaf bekijkt, is het meestal een zachte pad met een kleine spijker. U kunt de nagel zo ver terugknippen dat deze net contact maakt met de grond of gelijk ligt met de onderkant van de voet. Als de teennagel erg lang is, is het beter om voorzichtig kleine stukjes af te knippen dan rigoureus te werk te gaan. Er is veel verschil tussen alpaca's waarbij de bloedvaten onder de nagels naar de oppervlakte komen. Als je voorzichtig knipt, zal een verwonding ook minder ernstig zijn als het toch gebeurt.

Nagels die ernstig misvormd zijn, moeten regelmatig worden geknipt. De bloedvaten groeien mee met de teennagel, waardoor sterk inkorten niet in één keer kan plaatsvinden. Regelmatig trimmen voorkomt dit probleem.

Een klauwbekapper is verkrijgbaar in onze webshop .

Alpacatanden scherpen

Alpacatanden blijven groeien. In het wild slijten ze deze door bijvoorbeeld korstmos van stenen te schrapen, hier bij ons zijn de tanden moeilijker af te slijten door het dieet van zacht gras en krachtvoer. Je moet het zelf slijpen met een dremel. Dit is niet standaard bij elke alpaca. Pas als de tanden uit hun mond komen is het tijd om te slijpen, bij velen gebeurt dit nooit.

Ook wordt sterk aangeraden om de vechttanden van hengsten af ​​te slijpen. Dit kan pas als de hengst ongeveer 3 jaar oud is. Als de tanden eenmaal zijn afgeslepen, groeien ze niet of veel langzamer terug. Deze 6 vechttanden zitten aan de zijkant van de voortanden onder maar ook boven en zijn echte messen.

Ze komen niet voor bij merries.

Scheren en wol

Alpaca's worden één keer per jaar geschoren, bij voorkeur in april of mei, zodat de vacht voor de winter voldoende tijd heeft om te groeien.

Wij scheren onze alpaca's zelf met de Heiniger Scheermachine. De dieren worden zijwaarts geplaatst en de voor- en achterpoten worden bij elkaar gehouden met een speciaal ontworpen scheertuig. Zo ligt het dier rustig en kan de scheerder gemakkelijk zijn werk doen. Dit is de veiligste methode voor zowel het dier als de scheerder. Terwijl de een zich scheert, houdt een ander de kop en nek van het dier vast. Idealiter is er nog een helper die de wol verzamelt en ter plekke de goede delen (schouders, rug) en de niet verder te gebruiken wollen delen (benen, borst, buik) splitst.

Alpacawol is tien keer warmer dan schapenwol, heeft de kwaliteit, uitstraling en zachtheid van kasjmier en zijde en is hypoallergeen. Deze factoren maken het mogelijk om kleding van alpacawol zeer comfortabel op de blote huid te dragen. De dichtheid van alpacawol varieert tussen de 15 en 30 vezels per mm2 (micron). Het hangt af van aanleg en leeftijd. De dunste vezels veroorzaken de minste irritatie van de huid. De meeste mensen krijgen jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer. Dit is het zogenaamde "jeukpunt".

Oudere alpaca's hebben een lagere kwaliteit wol dan jonge dieren. De wolopbrengst van onze alpaca's varieert tussen de 1,5 (oudere merries) en 3,5 kilo (hengsten en jonge merries).

Stroomvoorziening

Het spijsverteringssysteem van de alpaca is ingesteld op grote hoeveelheden vezelrijk plantaardig materiaal. Deze dieren doen dit op een zeer efficiënte manier, wat goed van pas komt op de schrale weilanden van de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten. In deze natuurlijke omstandigheden bestaat het dieet van de dieren uit veel verschillende soorten grassen, kruiden en mossen. Hier in Europa hebben alpaca's vooral behoefte aan kort gras, onbeperkt hooi en veel vers water. Ze eten ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht per dag; dat is gemiddeld 1,5 tot 2 kilo hooi.

Ook worden de alpaca's aangevuld met een speciaal ontworpen brok. Dit graan bevat de vitamines, mineralen en eiwitten die voldoen aan de specifieke behoeften van kameelachtigen. Dit is naast het dagelijkse ruwvoer. U kunt rekenen op ongeveer 100 gram per dier van 50 kg (per dag).

Ook drachtige merries krijgen dagelijks een portie bietenpulp. Dit vruchtvlees wordt tien keer zo groot na weken in water (ongeveer 4 uur). Geef dit vruchtvlees daarom nooit rechtstreeks aan de dieren want dit zou dodelijke gevolgen hebben!

Alpaca's houden ook van wortels. Een zak van 25 kg koopt u heel voordelig bij een groothandel.

Conditie van de alpaca

Het is belangrijk dat u regelmatig aan de ruggengraat van uw alpaca's voelt om de conditie van de alpaca's te controleren. Magere dieren kunnen apart gevoerd worden zodat de sterkere, en meestal dikkere alpaca's niet alle brokjes opeten. Sommige dieren zijn, net als mensen, genetisch magerder, dus een mager dier is niet per se een dier dat te weinig brokjes eet.

Hieronder ziet u hoe u de conditie kunt bepalen. Voor een drachtige merrie is 3-4 optimaal, voor de overige dieren is 2,5-3 voldoende.

Zorg
Zorg