Weide

WEIDEGANG

Alpaca's hou je minimaal per stel. Een enkele alpaca sterft vrijwel zeker binnen enkele weken. Kies daarom altijd voor twee of drie alpaca's. Een alpacaweide voor twee alpaca's is minimaal 300 m2 groot. Vanaf deze omvang krijgen ze voldoende lichaamsbeweging en is er voldoende gras om te grazen.

BEPLANTING IN DE WEIDE

De meeste alpacaweides zijn open grasland. Maar een weide met wat bomen is ook zeker geen probleem. Let wel op dat je geen dodelijk giftige planten en bomen hebt, zoals taxus en rhodondendron. En als de bomen té lekker zijn, dan bestaat de kans dat uw alpaca's ze kaal zullen eten.

VOLDOENDE HOOI BESCHIKBAAR EN WATER

Droogvoer als hooi moet onbeperkt voorradig zijn voor de alpaca's. Ze eten niet veel, maar het moet wel van goede kwaliteit zijn. En droog. De alpaca's weten al snel hun stal te vinden. Als je daar de hooiruif maakt, dan blijft het hooi altijd droog en zonder schimmel. Andere oplossingen zijn overdekte hooiruiven en hooizakken. De hooizakken hang je gewoon op in de stal, zo blijven ze ook droog maar zijn ze tevens ook verplaatsbaar! (zie webshop).

Zorg er ook voor dat er altijd water voorhanden is!

 

MEST OPRUIMEN

Alpaca's zijn uit zichzelf zindelijk: ze kiezen één vaste plek in het gras uit waar ze zowel poepen als plassen. Hun stal blijft dus bijna altijd schoon! Overigens wisselen ze regelmatig van vaste mestplek. Zo'n vaste mestplek is ook handig om op te ruimen. Doe dit regelmatig, want doordat ze de hele dag door eten, produceren ze best veel mest. Een slimme manier om de mest op te ruimen is een paddockcleaner. Die zuigt niet alleen mest, maar ook parasieten op. Zo houdt u uw grond en dieren een stuk gezonder. Ledig de mest op een afgezette plaats waar de dieren niet aankunnen. En zorg ervoor dat er een hoes op de grond ligt zodat de parasieten in de mest niet terug in contact komen met de grond en zich alzo kunnen verspreiden in de weide.