Algemene informatie

Alpaca’s om te fokken? Alpaca’s voor de wol? Alpaca’s voor de gezelligheid? Alpaca's voor de zeer vruchtbare mest? Of alpaca’s om beste vrienden mee te worden? Iedereen heeft eigen redenen om als een blok voor de alpaca te vallen. Alpaca’s zijn - net als de lama - kameelachtigen en behoren tot de "New World Camilid Family". Ze komen van oorsprong uit Zuid Amerika, voornamelijk Chili, Peru en Bolivia. De alpaca leeft daar op een hoogte van meer dan 3000 meter in het Andes gebergte waar het overdag warm is en ‘s nachts vriest. Alpaca’s worden er gehouden voor hun superieure wolkwaliteit maar ook als lastdier en in mindere mate voor het vlees. Sinds 1984 worden alpaca’s gehouden in andere landen o.a. in Noord Amerika, Canada en Australië – Nieuw Zeeland. De laatste 15 jaar zijn ze steeds meer te vinden in Europa en dit vooral in Engeland, Duitsland Zwitserland, Nederland en België.

Alpaca’s zijn er in 2 soorten de Huacaya Alpaca en de Suri Alpaca. De Huacaya is de meest voorkomende van de 2 soorten,met name meer dan 90 % van de alpaca’s . Ze heeft in het aanzien een soort schapenwol maar dan veel zachter en fijner. Ook is deze de sterkste van de 2 soorten. De suri's zijn de Rolls Royce onder de alpaca’s dankzij hun zeer zachte zijdeachtige glanzende wol die als een soort dread locks langs het lichaam hangt. De wol is gladder en de vezels zijn flexibel en elastisch.

De alpaca valt onder de zogeheten parkdieren, net zoals herten en loopvogels. Maar in tegenstelling tot het schuwe karakter van alle andere parkdieren zijn alpaca’s juist enorm nieuwsgierig en zeer geïnteresseerd in mensen. Wanneer er klusjes moeten gebeuren in de weide is er grote kans dat de kudde in een mum van tijd over je schouder staat mee te kijken! Daarom zijn ze steeds vaker geliefde bewoners van de kinder- en zorgboerderij. En als gezelschapsdier voor uzelf natuurlijk!

Noem alpaca’s geen lama, minilama of dwerglama! Ze zijn een heel eigen soort dier. Zo spugen ze haast niet, kunnen geen vracht dragen, en zijn ongekend vriendelijk en zachtaardig. Bovendien beschadigen de zachte voetzooltjes het gras in de weide vrijwel niet. Dat is nog eens wat anders dan het ploegwerk van een pony, varken of geit!

Ideaal dier volgens VN:

Rond 1970 heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties de alpaca gedefinieerd als het ideale dier voor de toekomst. Daarvoor waren maar liefst vijf redenen: (1) de alpaca is een herkauwer die een hoog rendement haalt uit schrale voeding, (2) de alpaca heeft weinig water nodig, (3) de alpaca is zeer vruchtbaar, (4) de alpaca heeft een unieke hypoallergene vezel die slijtvast (duurzaam) en thermoregulerend is, en (5) het vlees is vetarm en eiwitrijk.

MATING

Alpaca's paren terwijl de hengst zit. Het vrouwtje kan worden gedekt vanaf 14 maanden oud of als zij ongeveer 45 kilo weegt. Een hengst is geslachtsrijp vanaf twee jaar. Alpaca's zijn geïnduceerde ovulators, dat wil zeggen dat zij geen vruchtbaarheidscyclus kennen zoals bijvoorbeeld paarden of mensen. Een alpacamerrie ovuleert wanneer zij gedekt wordt, net als katten en konijnen. Er is dan ook geen apart bronstseizoen.

BEVALLING EN GEBOORTE

Alpaca's hebben een draagtijd van de 11 tot 11,5 maand, wat overeenkomst met gemiddeld 345 dagen. Er wordt maar één veulen per keer geboren (tweelingen zijn zeer zeldzaam). Dit gebeurt altijd overdag, zelfs meestal in de loop van de voormiddag. Een alpaca likt namelijk haar jong niet droog omdat een alpaca de tong niet kan uitsteken. Omdat de alpaca's van oorsprong uit de bergen komen en het daar 's nachts vriest, moet een cria voldoende tijd hebben om te drogen in de zon.